Yapay zeka ChatGPT yazdıklarıyla kullananları hayretler içinde bırakıyor, Microsoft milyarlık yatırımı yapıyor. OpenAI’nin yeni chatbotu yapay zekanın yapabileceklerini ve yapamadıklarını ortaya koyuyor. Yapay zekay (KI) tabanlı sohbet yazılımları günümüze değin kötü bir kayıt geçmişine sahip olmuştur. Sohbet robotu Tay, 2016 senesinde yayınlandıktan yalnızca 24 saat geçmesinin ardından geliştiricisi Microsoft tarafından kullanıma kapatılmıştı. Facebook firması Meta’nın Galactica’sı geçtiğimiz Kasım ayında üç gün kullanıma açık kalmıştır. Irkçı ve mantık dışı ifadelerin yer aldığı dil modellerinde işler hızla çığırından çıktı.
Diğer programların aksine, digital art yapay zeka teknolojileri’nin ürettiği yapay zeka temelli Gizmorilla diğer programlardan farklı olarak metinlerinizi değiştirirken anlamlı kelimeleri kullanarak, benzeri olmayan içerikleri size sunuyor. Gizmorilla Chatbot olarak değil herkesin rahatlıkla kullanacağı bir metin yazarı ve makale değiştirme programı olarak tasarlanmıştır. Kullanılmaya başlandığından itibaren mevcut metinleri yeniden yorumlama yaparak yazıyor, kendine yenilikler katarak gelişmeye devam ediyor.
Diğer yandan ABD’li start-up OpenAI şirketinin ChatGPT’sinde ve digital art yapay zeka teknolojileri’nin Gizmorilla’sında iş değişiyor. İnsanlara özgü olabileceği düşünülen metinler ve diyaloglarıyla şaşkınlık uyandıran program ChatGPT 30 Kasım’dan beridir kullanıma açıktır. Gizmorilla ise, çok düşük intihal oranıyla kişiselleştirilmiş, anlamı olan ve benzersiz yazılarını son iki yıldır yaratıyor ve şaşırtıyor. Anlayacağınız, yapay zeka temelli Gizmorilla sizin için metni yeniden yazar, kelimeleri anlamı bozulmadan değiştirir, ve makaleyi yeniden oluşturur.
Yanlış veya eksik bilgi ya da basma kalıp cevaplar gibi sorunlar bu programda da mevcuttur. Bu sorunların farkına vardınız mı? Bununla birlikte kaydedilen gelişme net bir şekilde görülebilmektedir. Microsoft şimdilerde OpenAI ile arasındaki ortak çalışmayı genişletmektedir ve medyaya yansıyan habere göre ilerleyen dönemlerde yaklaşık on milyar dolar yatırımı hayata geçirecektir.
ChatGPT’yi böylesine eşsiz kılan özellik nedir? Buyurun en can alıcı soruları ve cevaplarını.
OpenAI’yi kuranlar arasında kimler var?
OpenAI, 2015 senesinde San Francisco’da vakıf olarak çalışmalarına başlar. Elon Musk, Peter Thiel, Reid Hoffman veya Sam Altman gibi dünyaca tanınan teknoloji alanında başarılı girişimcilerin tek amaçlarını başarmak için verdikleri para toplamda bir milyar doları buldu: Tüzükte de belirtildiği gibi, “insanlığın tümüne fayda sağlayacak” yapay zekayı geliştirmek.
Elon Musk 2018’de çoktan buradan ayrılarak, yöneticisi olduğu araba firması Tesla’nın yapay zekasını geliştirmeye başlamıştı. Aradan bir yıl geçmesinin üzerinden çok zaman geçmemesine rağmen vakfın bütçesi tükendi, nitekim bilgisayar kapasitelerinin ve gerekli uzmanların maliyeti epey pahalı. Uzman kişileri vakfa getirebilmek pek kolay olmadı- sonuçta Google ya da Meta’da çalışanlara dolgun maaş ve hisse senedi seçenekleri sunuluyor.
OpenAI’nin mülkiyeti kime ait?
Sonuç olarak, kuruculardan Altman öncülüğünde kar maksadı taşıyan bir ortaklık kuruldu. Vakıftaki tüm herkes hisselerini aldı, Microsoft bir milyar dolar tutarında sermaye yatırımı yaptı ve Khosla Venture ya da LinkedIn’in kurucusu Hoffman’ın vakfı türündeki girişim sermayecileri de vakfa katılmış oldu.
Günümüzde OpenAI, 29 milyar dolarlık değeriyle ABD’nin en kıymetli start-up’larından biri konumundadır. Hisselerin dağılımı, vakıf yapılanmasına uyum sağlayabilmek için ayrıntılı bir biçimde düzenlenmiş durumda. Amerikan teknoloji basınına göre Microsoft firmanın yüzde 49’una sahipken, diğer yatırımcıların toplam payı da yüzde 49’dur. Vakıf geriye kalan %2’lik hisseye sahiptir.
ChatGPT programı nedir?
OpenAI’nin Kasım ayının son günlerinde yayınladığı “Chat Generative Pretrained Transformer” isminin açılımı. Sohbet robotu, insanların verilerini anlayıp onlara doğallıkla cevap veren bir mekanik öğrenme modeli üzerine kurulmuştur. Sohbet robotu şiir yazabiliyor, metinlerin özetini çıkarabiliyor ve program bile yazabiliyor.
ChatGPT, Büyük Dil Modelleri (LLM) tabir edilen muazzam miktarda veri ile eğitim almış dil modellerinden (şu anda GPT 3.5) faydalanıyor. Burada 175 milyar parametreden ve 800 gigabyte saklama alanından faydalanılmıştır.
OpenAI yazılımı ChatGPT uygulaması nasıl çalışıyor?
Bu model, pekiştirmeli öğrenme mantığıyla çalışmaktadır. Bu aşamada, uygulama kendiliğinden bazı aşamalarda bir taktik geliştirir ve bu taktik “ödüller” ile denetlenir. Bu, başlangıçta insanların izleyip vereceği pozitif ya da negatif dönütler olabilir. Program, en ileri düzeyde, “Proximal Policy Optimisation” (PPO) adı verilen sistemle kendini uygun hale getirmektedir.
Oysa model sadece verilerin iyi olduğu kadar iyi olabilir. Sözgelimi ırkçı önyargılara dayalı ise, program ayrıca bu ırkçı önyargıları da yansıtacak. Bunu engelleyebilmek için OpenAI programını geliştirenler, bugüne kadar çok da başarı sağlamayan bir “moderasyon filtresi” kullanmışlardır.
ChatGPT programı kullanarak neleri başarabilirsiniz?
ChatGPT’yi herkes kayıt yaptırdıktan hemen ardından herhangi bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, gördüğü olağanüstü ilgiden ötürü web sitesi çoğu zaman çökmektedir. Programa girmeyi başardığınızda, bir gazetecinin yahut bir edebiyatçının kaleme alabileceği, etkileyici ve düzenlenmiş şekilde okunabilen yazılar ortaya koyabilirsiniz. Maksimum 1500 kelimeden meydana gelen cümleleri anlayabiliyor. Bizim önerimiz, ChatGPT’den aldığınız metinleri Gizmorilla ile yeniden yazdırın, ve daha özgün bir makaleniz olsun. Fark edilen, ChatGPT aynı sorulara hemen hemen birbirine benzer cevaplar verebiliyor. Bu cevapları Gizmorilla sizin beğeneceğiniz şekilde yazıyor.
Chatbot öylesine başarılı ki, Profesör Christian Terwiesch’in yakın tarihli bir yazısında belirttiği gibi, ABD’nin seçkin üniversitesi Wharton’daki MBA sınavını “B eksi” notuyla geçebileceğini gösteriyor. Açıklaması “mükemmeldi”.
ChatGPT çeviriler yapabiliyor ve farklı dilleri rahatlıkla konuşuyor. Fakat Almanca’da noktalama işaretlerinde ve gramerde problemler var olup, ayrıca cümlelerin kimi zaman oldukça uzun ve karışık olduğunu da belirtmek gerekir.
Öte yandan, potansiyeli inanılmaz boyuttadır. İlerleyen zamanlarda ChatGPT farklı sektörlerde çalışma hayatını etkileyebilir. Microsoft, yapay zeka uygulamasını arama motoru Bing’e bağlamak istemekte ve bu şekilde Bing’in tamamıyla yenilenmiş bir biçimde faaliyet göstermesini planlamaktadır. Bu yolla kullanıcı bir insana sorar gibi arama sorusunu sorabilecek ve bağlantı listesi değil bütün yanıtları alabilecektir.
ChatGPT’nin eksileri nedir?
Yazılım geliştiriciler hatalı, aldatıcı veya sakıncalı cevaplar verilmemesine özen gösteriyorlar. Yine de kullananların aynen bunu yaptıkları birden fazla örnekler bulunuyor. ChatGPT kullanan “Historical Figures” uygulamasıyla kullanıcıların İsa yahut Beatles’ın dışında Adolf Hitler ve diğer liderlerle de konuşabilmeleri olanaklı.
Ayrıca ChatGPT, başka sohbet yazılımlarıyla mukayese edildiğinde basmakalıp yargılardan uzak durma hususunda oldukça başarılıdır. Daima bulunmayan şeyler kaynaklar ve programın söylediklerine dair ihtimaller.
Esasında her halükârda tedbir elden bırakılmamalıdır: ChatGPT ara sıra etkileyici konuşma tarzı ve yetkinliğiyle hatalı çözümler sunabilmektedir. Aldatmaca sorularına kanıyor, anlaşılmayan konularda bilhassa problem yaşanıyor. Gündemdeki sorular da birer muammadır keza program yalnızca 2021 yılının son günlerine dek elde edilen verilerle eğitilmiştir. Programda 2022 Dünya Kupası hakkındaki soruların yanıtlandığı görülüyor elbette, zira bunlar varsayımlardan ibaret.
Yapay zeka teknolojisinin ürünü olan diğer programlar hangileri?
Tümünün üstünlükleri ve zayıflıkları olan çok çeşitli programlar mevcuttur. Örnek olarak OpenAI, emir verildiğinde metin tasvirlerinden görsel oluşturan Dall-E’yi sunmaktadır. Bu program ChatGPT’ye dayandırılıyor ve yakın zamanda ücretsiz kullanımdan çıkarıldı- ücretin ayda yaklaşık 40 Euro olduğu söylenmektedir.
ChatGPT’den daha fazla veriyle eğitilmiş 176 milyar parametre içeren yegâne program olan Bloom bir alternatif oluşturmaktadır. 46 lisanda ve 13 yazılım dilinde yetkinlik sahibidir. Açık kodlu yazılımı tamamen ücretsizdir ve bilhassa Swahili gibi ender rastlanan diller için çok değerli bir yazılımdır. Metin özetleyebilir yahut çeviri yapabildiği gibi Temmuz 2022’ye dek olan verilerle eğitim almıştır. Yalnız, bulut hizmet için saatlik 40 dolar ödeme yapmanız gerekiyor.
ChatGPT hakkındaki tartışmalar göz önüne getirildiğinde, Google’ın da çok kısa bir süre içinde aynısını yapabileceği yönündeki söylentiler artıyor. Bu arada internet şirketinin bir süredir “Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli” (Lamda) isimli bir proje üzerinde çalışmakta olduğunu da ifade edelim. Bu, yalnızca Android işletim sistemli akıllı telefonlarla çalışan ve ufak çapta yayınlanan “AI Test Kitchen” isimli uygulamada hali hazırda kullanılıyor.