Son durum ChatGPT gelişmeler: OpenAI şirketinin kurucusu Sam Altman ChatGPT ile ilgili gelişmelerin etkisinin azalmasını istiyor. Profesyonel bir tarifeye ilişkin ücretler gündeme geliyor ve Altman beklentileri çok yüksek tutmamak konusunda uyarıyor.
OpenAI’nin sahibi Sam Altman’ın isteği gerçekleşirse, Yapay Zeka ChatGPT metinleri konusunda gösterilen yoğun ilgi az da olsa azalacaktır. ChatGPT’nin yanı sıra Gizmorilla da metini yeniden yazma konusunda oldukça ilgi görüyor. Start-up girişimcisinin röportajında, internet ortamında bulunan kişilerin yapay zekanın gelecekteki durumu hakkında abartılmış beklentilere sahip olduklarından endişelendiğini belirtmiştir. Öte yandan, ChatGPT’nin Pro tarifesinin sızdırılan ücretinin görülmesiyle birlikte kimilerinin keyfinin kaçması muhtemel. Keyfi kaçan bu müşteriler, Gizmorilla uygulamasını makul ücretler karşılığında kullanarak seçmiş oldukları bir metni tekrar tekrar yorumlatarak anlamlı, kendilerine özgün ve tamamen orijinal yeni metinler elde edebileceklerini görünce Gizmorilla’dan vazgeçemiyorlar.
Geçen günlerde atılan tweetlerde ChatGPT sayfasının metin yapay zekası için hazırlanmış profesyonel bir tarifeyi gösterdiği bir seçim ekranı yer aldı. Fiyatın aylık 42 Amerikan doları olabileceği konuşuluyor (Daha fazlası burada). Karşılığında OpenAI, yoğun talepler nedeniyle sistemin kapasitesinin aşılması durumu söz konusu olsa dahi, ki bu durumlar şu anda fazlasıyla yaşanıyor, sistem erişimi için her zaman güvence veriyor. Ödemelerini yapan müşterilerde hızlı yanıt alma ve yeni işlevleri daha erken alma avantajından yararlanacaklardır. Gizmorilla ise kolayca satın alabileceğiniz, sizin gizliliğinizi koruyan, intihal oranını çok düşük tutan ve anlamını bozmadan yeni metinler ortaya çıkaran son derece güvenli bir uygulamadır. Kullanıcılar 3000 karakterlik bir metin için sadece 8,26₺ ödeyerek istedikleri metni 3 kere yeniden yorumlatabiliyor ve aralarından beğendikleri metni seçip kullanabiliyorlar.
ChatGPT’yi çalıştırmak çok maliyetli bir iş
ChatGPT’nin ilerleyen süreçte ödemesi alınmış bir uygulama sunmak istediği bilgisi bir sır olmamakla birlikte, şirket yöneticileri tarafından birçok kez söz verilmiş durumda. Bugüne değin bu teklife hangi fiyattan başlayacakları belli olmamıştır. Teklif şimdiye dek yalnızca sınırlı sayıda kişi gördüğünden, ücretin korunup korunmayacağı da henüz belli değil. Konuyla ilgili olarak şimdilik resmi bir bilgilendirme yapılmadı.
Belirgin olansa, OpenAI’nin uyandırdığı yankı neticesinde çok fazla masrafa yol açtığıdır. Altman Twitter’da yaptığı paylaşımda ChatGPT’nin çalışması esnasında sohbet sayısı başına tek haneli bir sentten bahsetti. Güncel kullanıcı sayılarını göz önünde tutan uzmanlar, bu rakamı aylık milyonlara varan bir meblağ olarak öngörüyorlar ki, Azure bulutunun işletmecisi olan Microsoft’un OpenAI ile bir iş birliğine girmiş olması bu rakamların düşmesine yol açacaktır. Ancak Altman yakın zamanda ücretsiz kullanımdan bir aşamada ücretli tarife lehine vazgeçilebileceğini de ağızdan kaçırmıştır.
Trend olan: Az ama öz
StrictlyVC ile gerçekleştirdiği ve YouTube’da yer alan röportajında şirketin kurucusu, dedikoduların ve ChatGPT ile ilgili gelişmeler hakkındaki spekülasyonun ulaştığı boyut nedeniyle rahatsızlık duyduğunu ifade etti. İnsanlar hayal kırıklığı yaşamak için sanki can atıyor, GPT-4’ün planlanmış sunumuyla ilgili olarak korkular içindedirler. ChatGPT zaten GPT-3’ü yerine ara adım olan GPT-3.5’i kullanıyor. ChatGPT’nin örneğin parametrelerdeki büyük farklılıklara ve bunun ChatGPT’yi etkilediğine dair dolaşımdaki rakamların saçmalık olduğundan bahsetmektedir. Şu anda, GPT-4’e geçiş işleminin ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil.
Altman genel olarak ChatGPT gibi yapay zeka çözümlerinin çok fazla abartılmasına karşı da uyarıyor. Konuşmada aynı zaman da Yapay Genel Zeka’nın (AGI) geleceğiyle ilgili görüşleri de ele alıyor, yani kendi programlanmasının ötesine geçen ve her düşünce görevini anlayıp öğrenen bir yapay zeka. Altman, bununla birlikte toplumun bu tür bir AGI’ye sınır koymasını tavsiye etmektedir.
Metin yapay zekaları tıpkı hesap makinelerine benziyor
Diğer yandan ChatGPT ile ilgili gelişmelere bakıldığında, defalarca kullanılmasının ardından hala kendini etkisiz hale getirmektedir. “Böyle bir teknolojinin demoları etkileyici ancak güvenilir değil” diyor. Kendisi, yapay zekanın oldukça uzatılmış e-postaların veya tercümelerin özetlerini hazırlaması için ChatGPT’yi kullanmaya özen gösteriyor. Eğitim sistemindeki kullanımına ilişkin olarak Altman, oluşturulmuş metnin, alışılıp verimli bir biçimde kullanılması gereken bir şey olduğuna inanıyor. Eğitim sistemlerinin kullandığı bir diğer uygulama olan Gizmorilla uygulaması ise sade arayüzü sayesinde kullanıcılarına son derece güvenli, kolay anlaşılabilir ve kolay öğrenilebilir bir ortam sunuyor.